miércoles, 23 de diciembre de 2015



        CALENDARIS POÈTICS

NOVENA SESSIÓ: Dia 14 de desembre de 2015

1.-Poden ser en forma de posters o de llibres, es poden estructurar a partir de temes.
2.-El text de cada casella es converteix en un joc de llengua pròpia d'un taller de literatura.
3.-En l'actualitat existeixen diferents tipus de metodologies o materials didàctic concrets sobre aquest tipus de propostes.

Per altra banda, dir que els jocs de llengua ens serveixen de gran ajuda per a introduir el text poètic:

1.- Proporcionen un ambient segur
2.-Flexibilitat en el plantejament dels objectius
3.- Jocs de llengua =funcionament de regles de creació + mecanismes de ficció

A més a més,  el calendari el podem utilitzar com a instrument didàctic ja que:

1.- Recursos: mitjans audiovisuals, noves tecnologies, realitats de tota mena, anàlisi i ús del llenguatge publicitari, dramatitzacions..
2.- Propostes d'escriptura creativa i recerca d'activitats que integren les 4 habilitats lingüístiques
de la lectura compartida a la construcció de significat de grup
tècnica de la barreja, com que ningú és igual als companys o companyes amb aquest exercici potenciem les diferències, cadascú té unes habilitats que posa en pràctica en esta activitat, entre tots i totes construïm un significat de grup.
Per a la construcció d'este tipus de calendari tenim unes consignes, com ara, una formula breu que incita a la producció d'un text. Podem fer-ho de diferents maneres:

  • Fer un desafiament d'una lectura.
  • Presentar un poema i omplir buits o ordenar un poema.
  • Construccions estilístiques, és a dir, anagrames o acròstics.
  • Treballar a partir de matrius.
  • Regles de joc, per exemples, paraules maleta, jocs d'equivalència.
  • Creacions lliures, com ara, cal·ligrames, poemes, etc. 

D'esta manera l'equip docent ha d'adoptar diferents rols, hem de convertir-nos en receptors, farem interacció amb preguntes i l'anomenarem didàctica de l'enigmística.
La finalitat d'estes activitats és fer que l'alumnat desenvolupe habilitats de forma d'expressió i creació artística.

Per finalitzar anem a contestar a dues preguntes

Que és un calendari poètic?

És com el seu nom indica, una calendari compost de poesia, posem al calendari els dies de cada mes i en cada dia hi haurà una activitat relacionada amb la poesia. Cada dia del mes correspondrà a un joc de llengua que es pot utilitzar a qualsevol taller de literatura. Podem veure’l com ja hem dit abans, de diferents maneres o bé com un pòster o com un llibre de paret. Els calendaris els trobem dividits per temes, per tant els xiquets i les xiquetes poden observar de manera lúdica i sobre tot molt visual diferents formes de treballar la poesia.

Perquè creus que és interessant treballar-los a primària? 

Nosaltres com a futures docents pensem que és interessant elaborar un calendari poètic ja que la poesia és un gènere primordial en educació infantil i primària que ens permet jugar amb la musicalitat i l'humor, a més que fomenta la imaginació i la sensibilitat.


Per una banda,  la poesia ajuda als xiquets i les xiquetes a fer exercicis de memòria. Per altra banda, augmenta el seu vocabulari i la seua capacitat perceptiva.


Mitjançat el calendari poètic podem anar introduint textos senzills relacionats amb la poesia  i anirem complicant les activitats fins que l'alumnat siga capaç de elaborar les seues pròpies produccions.

En definitiva, és interessant treballar-los a l'aula ja que es proporcionen un ambient segur, a més de donar-nos flexibilitat en els objectius plantejats al currículum, adaptant-se al ritme de l'alumnat.


Ací us deixem un exemple:




lunes, 7 de diciembre de 2015

REFLEXIÓ DIDÀCTICA

OCTAVA SESSIÓ: Dia 4 de desembre de 2015

 
AUTORS VALENCIANS DE POESIA PER A XIQUETS I XIQUETES
Quan diem poesia infantil, parlem d’una mostra de la festa de les paraules, de la seua capacitat expressiva a partir del ritme, dels jocs de llenguatge i de la seva capacitat simbòlica. Alguns dels autor o autores son
-Miquel Desclot : el que fa es incloure les obres de poetes adreçats als xiquets i xiquetes, i també accepta com a primer pas de la poesia per a infantils el floklore i  reconeix el valor que tenen les antologies i les cançons.
Obra: El domador de les paraules. Poesies incompletes. Barcelona: La Galera, 2012. (Il·lustr, Mercè GalÍ)
-Teresa Rovira:destaca aquella part de la poesia que millor s’adapta a la comprensió dels xiques i les xiquetes i del món que realment els interessa. 
-Teresa Colomer : el que fa es agrupar els aspectes més rellevants del folklore infantil, es a dir,la relació amb estímuls motors i sonors i el vincle afectiu entre descobriment del plaer i el joc.
Joana Raspall: fica l’exemple de com ella pot contribuir a la seua escriptura poètica i no  es d’altra manera que l’Infant tinga ganes d’aprendre i comprendre la poesia, però sempre amb sensibilitat i triant una temàtica que siga significativa per a ells i elles.
Obra: Pinzellades en vers.Barcelona: Baula, 1998
ADAPTACIONS TEATRALS D'OBRES LITERÀRIES VALENCIANES
1.- Ataquen els dimonis!! ( per a Nadal)
Edat: de 7 a 11 anys 
En Nadal els dimonis es preparen per a fer-ne de les seues, seguent uns dates bones per a fer que les persones augmentes el seu afany de posseir moltes coses. Envaeixen la casa dels tres Reis Mags però els pages els fan fora.
2.- A arribat la tardor!
Edat: de 5 a 10 anys.
Al bosc els Follets celebren la Tardor amb una festa on conviden a molts personatges del bosc, com ara, els bolets, els caragols, les fulles seques, les gotes de pluja, el vent..., tots participen fent dites, cançons, embarbussaments.
3.- Un drac terrible! (per a  Sant Jordi)
Edat: de 7 a 11 anys.
El Rei viu ignorant de algunes coses que passen al seu regne i un drac s’instaura al seu territori, la princesa assumeix riscos per guanyar temps davant del desastre. Al final arriba un cavaller amb molts llibres reveladors...
4.- Existeixen els follets?
Edat: de 5 a 8 anys.
La reina no creu en els follets, però la seua filla, la princesa té un amic que ho és.
5.- Dimonis i ballarines
Edat: de 6 a 8 anys.
Dos amigues de tota la vida apunt de separar-se per culpa dels dimonis.
6.- El millor desig
Edat: de 6 a 8 anys.
Tres cavallers que són molt amics es plantegen un complot, però una fada els demana que demana un desig tot es trunca.
7.- En Joan sense por
Edat: de 6 a 10 anys.
Joan sense por arriba a un país on hi ha una princesa que li agrada molt fer bromes i por, En Joan assegura que ell no té por de res i ella el posa a prova.
8.- Els tres pèls del dimoni.
Edat: de 7 a 10 anys.
Ha nascut un xiquet que diuen que algun dia serà el rei del país. El rei del present vol evitar-ho de qualsevol manera,  fins i tot envia a buscar tres pèls del dimoni, però el xiquet és molt llest i aconsegueix vencer’l.
9.- El bosc encantat
Edat: de 6 a 9 anys.
Les princeses són raptades quan van de camí a casa la seua tia, els cavallers encarregats de la seua seguretat cauen en el encanteri d’unes fades amb ganes de jugar. Mentre el pare i la tia no paren de buscar-les dos dimonis intenten fer-se amb elles.
10.- Vigila rateta
Edat: de 6 a 10 anys.
La Ratolina i uns amics ajudaran a la Rateta a desfer-se del gat i a adonar-se de la importància de valer-se per u mateix.
11.- La formula màgica
Edat: de 7 a 11 anys.
Dràcula i la seua germana Vampiressa són enemics i tenen una guerra oberta, però quan s’enteren de que la seua germana Vampirel·la que està exiliada de les seues terres ha decidit tornar, uneixen forces per tornar-la a tirar.
12.- La clau misteriosa
Edat : de 6 a 10 anys.
El país de les fades i els follets és un país secret, on els humans no poden entrar, però un dia dos germans troben la clau màgica per poder entrar.


CONTES O LLIBRES DE CONTES D'AUTORS CONTEMPORANIS PER A XIQUETS I XIQUETES.
Després de fer una recerca, ens agradaria destacar a dos autores espanyoles, la primera va nàixer al any 1917 anomenada Gloria Fuertes. Aquesta va ser una gran poetessa espanyola i autora de literatura infantil i juvenil. Entre els seus contes infantils podem destacar llibres de poesia com poden ser; Canciones para niños (1956), El hada acaramelada (1973), El perro que no sabía ladrar (1982), El abecedario de don Hilario (1983), Trabalenguas para que se trabe tu lengua (1988) o de teatre com poden ser; La princesa que quería ser pobre (1942)Petra, un señor pregunta por ti (1970). A través d'estos textos podem acostar la literatura espanyola contemporània als xiquets/es. Treballar amb este tipus de textos afavoreix l'adquisició de determinats continguts (enriquiment del vocabulari) , adquirint destreses com l'elocució, la pronunciació i l'entonació, desenvolupant la creativitat i la imaginació dels xiquets.
La segona autora és Carmen Laforet, aquesta va viure en un temps que no era el seu, en una societat que l'asfixiava i que no va saber llegir-li l'interior; una societat i un temps en què no estava ben vist que les dones foren a la universitat, que buscaren la seua independència amb el seu treball, que feren el mateix que els hòmens, encara que només fora encendre un cigarret. Carmen Laforet va guanyar el Premi Nadal en la seua primera edició, allà per l'any 1945, quan només comptava vint-i-quatre anys d'edat i contra tots els pronòstics." Entre els seus clàssics infantils podem destacar Diez Cuentos (2010). Els contes de Laforet s'enquadren dins del corrent existencial de postguerra, i ens plantegen les vivències, unes molt dures i altres banals. Per exemple: la bogeria de Julián, en “El regresso” la vida de malaltia i sacrifici de María, en “La muerta” les sensacions d'una mare i una filla el primer dia de col·legi, en “Al col·legio” o una anècdota divertida enginyada per una alumna enmig del tedi de les classes, en “En l'edat del pato”
Uns dels nostres objectius es impulsar la lectura en l'àmbit escolar, és a dir, fomentar l’hàbit lector en el nostre alumnat i posar en marxa la publicació d'edicions escolars d'obres clàssiques en llengua castellana, amb propostes didàctiques i dinamitzadors.
 
APLICACIONS PER A ANDROID QUE TREBALLEN L'EDUCACIÓ LITERÀRIA PER A INFANTIL O PRIMÀRIA
Puzles para niños. Educativos.
Amb aquesta aplicació podrán apdrendre els números, les lletres, els colors i diferent vocabulari de manera divertida, ja que es realitzarà mitjançant puzles.
Dot to dot numbers and letters lite
Amb aquesta aplicación tots els xiquets i les xiquetes podrán aprendre els números i les lletres de forma divertida i aprenent vocabulari diferent, ja que, tenim l’opció de jugar amb l’idioma matern però també amb la segona llengua, l’anglés.
El restaurante de Dr. Panda. Cocinar para niños
Amb aquesta aplicació els xiquets i les xiquetes poden aprendre vocabulari sobre els aliments, ja que si alguns no els mengen a casa és probable que no els coneguen, aprendran una nova acció, el reciclatge, així com matemàtiquesm, ja que per a poder fer una recepta necessiten contar i sumar per ficar els ingredients i quantitat neccessàries.
Pepi Bath Lite- Hábitos de higiene
Amb aquesta aplicació els xiquets i les xiquetes aprendran diferents hàbits d’higiene i es divertirán, ja que voldran ficar-los en pràctica com es fa en l’aplicació, així doncs, aprendran accions que els serán útils de manera inconscient.
Aquestos links que podeu trobar són per veure información adicional de cada aplicación i per poder descarregar-les si us interessen.






martes, 1 de diciembre de 2015

REEXPLICACIÓ DE TEXTOS LITERARIS

CINQUENA SESSIÓ: 23 de novembre de 2015

La reexplicació de textos literaris consisteix en la reproducció del contingut d'un text, afavorint l'expressió oral i escrita del xiquet i la xiqueta que parla del text treballat utilitzant un llenguatge propi ampliant així a poc a poc el seu vocabulari.



Aquesta activitat es pot fer de dues maneres:
- Assemblea- debats, és a dir, conjuntament amb tots els companys i companyes més el docent o la docent, recopilen el contingut del fragment.
- Individualment es tracta de realitzar una reproducció de textos que els xiquets i les xiquetes aniran a poc a poc confeccionant un text sobre la narració llegida(funció metatextual).
Com a exemple d'este punt podem trobar el text que veiem ací baix,

Ací trobem la transcripció del text de Jimmy
Jimmy escriu un text en què enumera els personatges que apareixen al llibre i comenta un aspecte molt important: “Surt una marioneta i un llop i un nen i és un conte que no té lletres ni colors”. I és que es tracta d’un llibre sense text quasi, amb moltes seqüències d’imatges en les quals es desenvolupen els esdeveniments i les il·lustracions estan fetes amb llapis Crayon en blanc i negre.. A la secció d’opinió, Jimmy, en lloc de donar una raó per a llegir el llibre, ens diu que li va agradar des del moment en què surt el llop a la història: “m’ha agradat molt a partir del llop”.
En esta activitat els xiquets i xiquetes fan una resenya crítica del text que han llegit, fent una mena de resum i una opinió personal del que han llegit.


Els objectius que es pretenen aconseguir en esta activitat són els següents:

-Avaluar la própia comprensió del conte.
-Comprendre el desenvolupament narratiu.
-Reconèixer les diferències entre accions i intencions (paraules, fets, motius)
-Focalitzar l'atenció en fets i expressions (continguts i formes)
-Facilitar l'apropiació del text narratiu per a reproduccions posteriors, individuals o en petit grup.

Per finalitzar es deixem un video al link del CEIP Ângel Baixeras de xiquets/es de segon curs d'Educació Primària on es pot observar com treballem la reexplicació de textos literaris.
La docent la primera activitat que realitza és enumerar o recordar els personatges de la història de forma grupal, fent una recuperació de la sequéncia de la història. Desprès repassa como fen diàlegs correctament, sempre atenen al llenguatge emplat.
Una vegada amb recordat en grup tots aquells asprectes, cada xiquet/a es dirigeix a fer de manera individual la rescripció del conte. 

El que es preten amb aquesta activitat es analitzar el text de forma colectiva per aprendre a escriure textos, afavorint l'expressió oral i escrita del xiquet i la xiqueta.


Ací us oferim el link d'un power point relacionat en aquest tema per tal d'ajudar-vos a la seua comprensió.
http://es.slideshare.net/ErikayCarola/la-reexplicaci-de-textos-literaris

CARTA A L'ALUMNAT DE PRIMER DE CARRERA: COM FER SIMULTANEITAT I NO MORIR EN L'INTENT

SÈPTIMA SESSIÓ: 30 de novembre de 2015

Açò és una carta que va dirigida a l'alumnat de primer de carrera, ignorant d'allò que l'espera.

Primer de tot, us mostrem una foto amb el nostre mapa conceptual/plutja d'idees per tal d'escriure la carta següent.
 

 
 

Ara sí, us mostrem ací la carta següent:

Estimat alumnat de primer de carrera,
volem donar-vos a conèixer, unes recomanacions si el que heu decidit ha sigut estudiar la simultaneitat del grau d'intantil/primària, consells que us aniran molt bé a l'hora d'integrar-vos a la unviersitat sense pena ni glòria.

En primer lloc, dir-vos que heu de saber que pasareu moltes hores a la universitat, per poder anar a totes les classes que al vostre horari apareixeran. Així que en l'estiu abans de començar, descanseu i agarreu forces per poder el curs acabar. Encara que tot no és roin, tindreu hores divertides amb els vostres companys i companyes, on oblidareu les 24 hores que es pasen ací i les recordareu com anècdotes que poc a poc provocaran que el vostre cap tinga poc espai per almacenar. Així que, presteu atenció, si el que us agrada és passar-vos la vida a la universitat, apunteu-vos a la simultaneitat.
A continuació, informar-vos que encara que parega que entre classe i classe hi ha temps lliure, és tot una mentida, sempre acaba eixint alguna feina i toca aprofitar eixe temps per acabar-la i si acabeu a les dos, tranquils que tindreu feina a l'hora de dinar, ací tenim la cafeteria que ens ofereix taula i cadira com si d'una oficina es tractara, si no voleu dinar d'allò que ven la cafeteria i preferiu dur-vos el tupper, us recomanem dinar gelat, perquè hi ha un microones i mil persones per a calfar, així doncs, la feina no la podreu acabar. Però si teniu classe per la vesprada i esteu farts de dinar en casa, presteu molta atenció, feu una cua de dues hores per a dinar i apunteu-vos a la simultaneitat.
D'altra banda, si s'heu cansat dels vostres amics i amigues de la infància i voleu renovar-se la "quadrilla", heu vingut al lloc ideal. Doncs, després d'estar tot el dia a classe i fer treballs, poc de temps tindreu per trovar-se amb ells i elles i amb el cap de setmana no podreu comptar, perquè estareu dormint i descansant. Aleshores, si voleu deixar-vos de banda la socialització i perdre totes les amistats, apunteu-vos a la simultaneitat.
Finalment, una bona notícia tenim, no patiu perquè sols no s'aneu a quedar, ja que un bon amic sempre us quedarà. Aquest és l'ordinador que amb molt de pesar, ell tots els dies us acompanyarà. Doncs, amb ell podreu fer treballs, consultes, exàmens, etc., encara que algunes vegades igual que els amics de veritat sempre ens fan patir, ja que pot ser es canse de treballar i pergau algun treball. Doncs, si voleu crear un bon amic, l'ordinador serà, aleshores apunteu-vos a la simultaneitat.
Tot açò anterior té aspectes positius, doncs al llarg de tot aquest procés creixeu personalment i el teu cercle d'amics s'eixamplarà, començaràs en companys de classe i acabaràs en amics de veritat.

lunes, 30 de noviembre de 2015

UN TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA EN EL SEGON CICLE DE PRIMÀRIA I ESCRIURE EN L' AULA UNA SITUACIÓ COMUNICATIVA

SISENA SESSIÓ: 30 de noviembre de 2015

PRIMERA PART: Taller d'escriptura

Els objectius principals que s'han de tindre per a poder fer aquest taller són:
- Tindre una bona comunicació del llenguatge
- Treballar l'ortografia i la gramática
- Potencial la imaginació i la capacitat creativa i l'expresiva al voltat de l'escriptura

Les metodologies més adients per aquest taller són:

- Durant el primer semestre serà dirigida
- Les activitats serán personals amb les propostes de treballs elegides per l'alumnat
- Al principi dos diex per setmana es realitza el treball, però després a gust de l'alumnat el taller es fa tots els dies una estona.

Pel que fa a les normes que s'han de seguir en el taller són:
- L'alumnat ha d'acabar una actitivitat abans d'escomençar altra.
- S'han d'alternar diferents propostes.
- Han de conèixer diferents tècniques i formes d'expressió escrita.
- Si l'alumnat està cansat ha de deixar de fer la tasca per al proper dia.

Respecte a l'activitat, l'alumnat pot ser puga demanar utilizar més la imaginació i que es realitzen propostes que siguen properes a ells i elles.

L'alumnat pot fer:
- Dos notícies per setmana per a treballar conceptes gramaticals.
- Crear i llegir poemes, per arribar a consursos literaris.
- Fer contes de manera col·lectiva i una vegada creats ficar-los a la biblioteca d'aula
- Utilitzar la correspondencia, l'alumnat pot escriure cartes entre ells i després entre altres centres.
- Poden fer diàlegs, descripcions, endevinalles, etc.


AQUEST TALLER: És un èxit i que amb aquest l'alumnat aconsegueix adquirir habit per la lectura, el gust per escriure i llegir i poden aprendre a la vegada que gauidixen.

SEGONA PART: Escriure en l'aula, una situación comunicativa.

Primer de tot dir que:

ESCRIPTURA= COMUNICACIÓ

 Per ensenyar a escrire hem de tindre en compte diferents aspectos destacats com:
- La planificació
- Saber desenvolupar el procés d'escriptura
- Arribar al text final

Hem de tindre en compte que l'acte d'escriure no és personal, ja que escriure de manera col·lectiva pot donar a l'alumnat diferents capacitats.

Per ajudar a donar idees, es poden fer diferents activitats, per tant ací deixem un parell d'elles amb els seus pasos a seguir.

1. REVISTA DE LA FESTA DE CARNESTOLTES

- Primer de tot s'ha de fer una planificació
- Després una cerca d'informació
- A continuación una primera escriptura
- Més endavant una revisió
- Finalment una escriptura final

Els xiquets i les xiquetes de sisé de primària utilitzen aquesta idea per explicar aquesta festa i el que es treballa en cada aula.
Primer de tot s'organitzen mitjançant una reunió i arriben a la decissió de tindre encarregat o encarregada en cada aula del centre.
Una vegada està tot redactat, els encarregats lligen a tot el centre allò escrit, per veure si és cert i si ells i elles se senten identificats en tot allò explicat.

2. ESCRIURE UN CONTE

L'alumnat de sisé de primària fan tres converses:
- La primera amb el docent en l'aula analitzen que és allò que més els agrada llegir.
- La segona, un grup d'alumnes va al primer cicle i l'alumnat de segon de primària conta els tipus de contes que els agrada més.
- La tercera es realitza a l'aula, després d'haver vist els contes que més agraden, trauen conclusions per començar a crear el conte, que es crea per parelles.
- Una vegada fets els contes van al primer cicle i els conten al xiquets i xiquetes i els imprimixen per tindre-los a la biblioteca d'aula.

Ací us deixem un link, què és un power point per a que us ajude a tindre més clar aquest apartat:

http://es.slideshare.net/ErikayCarola/un-taller-descriptura-creativa-per-a-segon-cicle-55658152




IMMERSIÓ EN LLIBRES I LECTURES PER A L'ALFABETITZACIÓ INICIAL.

QUARTA SESSIÓ: Dia 16 de noviembre de 2015
A continuació us deixem un power point amb información alternativa per entendre la immersió en llibres i lectures per a l'alfabetització inicial en els xiquets i les xiquetes de primària.




Aquest és el link per poder veure el power point:




http://www.slideshare.net/ErikayCarola/power-55650553

Les idees principals d'aquest power són:


- Diversitat de textos: selección didáctica de textos.
- Enfocament comunicatiu
- Álbum il·lustrat (Narratiu)
- Competencia Escrita a través de lectures (Reescriptura i debats orals)
- Infantil/primària: plantejament metalingüístic: Tractament de l'error, parts d'un text i característiques de gèneres.

lunes, 9 de noviembre de 2015

POESIES EN PRIMÀRIA

TERCERA SESSIÓ: Dia 9 de novemdre de 2015
Ací oferim una manera de treballar la poesia amb l'alumnat de primària.
L'exemple que fiquem és "Oda  als peus" de Marc Granell.


                                                       



1a SESSIÓ:
- Es farà una assemblea per decidir quin és el poema que es tractarà a partir d'aquest poemari, llegint tots els poemes que hi ha.
- En l'assemblea s'ha decidit entre l'alumnat tractar el poema "Oda als peus", el qual dona títol al llibre.

2na SESSIÓ:
- Es llig el poema entre tots i totes i una vegada llegit l'alumnat farà un dibuix d'allò que han interpretat del poema.

3a SESSIÓ:
- Es realitzaran fotos dels peus de l'alumnat i les docents i les penjaran per la classe i es pot penjar en la pàgina web del centre, per que puguen veure les diferències que hi existeixen per tal de tractar la diversitat. Amb aquesta activitat es poden tractar les matemàtiques, mitjançant la mesura dels peus de cadascú (ample i llarg). En aquesta sessió també es tracta el llenguatge i la comunicació verbalitzant totes les idees que sorgisquen a l'aula sobre el tema.

4ta SESSIÓ:
- Amb paper continu al terra tots i totes es llevaran les sabates i es pintaran amb colors diferents els peus per tal de deixar la petjada marcada al paper. Ací es pot treballar la distribució espacial. Després de fer les empremtes dels seus peus al paper continu, es pot lligar el tema en calçat típic valencià i indumentària d'un treballador/a de l'horta, per tractar la cultura valenciana amb l'alumnat.

5na SESSIÓ:
- Per tal d'interioritzar d'altra manera el poema, cada alumne i alumna, que vuiga, podrà representar el poema tractat, per estrofes o versos, segons la quantitat de xiquets i xiquetes que vuiguen participar.

6na SESSIÓ:
- Per finalitzar aquest tema, es realitzarà una assemblea per parlar sobre el poema i poder reflexionar amb l'alumnat. Es poden fer preguntes per saber que pensen i que han entès del poema en qüestió. La qual cosa a l'equip docent el pot servir per a realitzar l'avaluació.



martes, 3 de noviembre de 2015

PROJECTE PER TREBALLAR LES 4 CS

SEGONA SESSIÓ: Dia 2 de novembre de 2015


Abans de començar en el plantejament del nostre projecte, volem que us quede clara la idea de les quatre cs, que són:
- Continguts Acadèmics: Són els continguts disciplinars de les àrees no acadèmiques.
- Cultura: Continguts culturals del currículum vinculats als contextos socioculturals de l'alumnat.
- Comunicació: Es divideix en:
                1. Interacció entre l'alumnat i alumnat o entre docent/alumnat.
                2. L'aprenentatge de vocabulari nou.
- Cognició: Identificar, reunir informació i fer preguntes sobre el tema a tractar.


Una vegada coneixeu de manera breu aquests continguts, queden reflexades les necessitats bàsiques per a programar:
- Currículum: Tindre en compte l'interés de l'alumnat.
- Competencia.
- TILC (Les quatre cs)
- Aprenentatge significatiu
- Plurilingüisme
- Enfocament comunicatiu
- Producció textual, de textos orals i escrits.


Com informació alternativa que pensem pot resultar interessant, us deixem un esquema d'allò que és la competencia.
 SABER, SABER FER i SABER SER o ESTAR
SABER: Competència Conceptual
SABER FER: Competència Procedimental
SABER SER o ESTAR: Competència Actitudina
Tots aquestos sabers, han de saber-se aplicar per a que es puga construir la competencia.
- Per deixar clar aquest punt, ens pareix un bon exemple el següent:
Volem ensenyar anar en bici a un xiquet o xiqueta:
Competència Conceptual: Ensenyar les diferents parts de la bicicleta
Cometència Procedimental: Ensenyar com funciona una bicicleta
Competència Actitudinal: Tindre una actitud positiva, ja que és un esport i afavoreix la vida saludable
Tot aquest procediment, es convertiría en una competència adquirida quan el xiquet o xiqueta puja a la bicicleta i comença a pedalejar, fer d'una teoría un saber pràctic.


Una vegada estan tots aquestos coneixements exposats, podeu trovar un projecte que hem creat com a bon exemple per posar en pràctica les quare cs.


PROJECTE: LES FALLES
Aquest projecte el dividim en tres sessions diferents, les quals no hem ficat una durada mínima ni máxima perquè tot quedarà al voltant del procediment del nostre alumnat.


PRIMERA SESSIÓ: En una assamblea es realitza l'explicació de les falles, del que són ara i del que eren abans, la seua evolució i la seua intenció, aixó doncs treballem els continguts, la comunicació i la cognició.
SEGONA SESSIÓ: Visitar una falla o un taller faller, així l'alumnat podrà aprendre l'entorn geogràfic i social, el tipus de música, el menjar  típic, l'utilització dels petardos, etc. En aquesta sessió es treballa la cultura i la comunicació.
TERCERA SESSIÓ: Primer de tot fer una assamblea per veure una vegada adquirits els coneixements, que els agrada més a l'alumnat, si el fet de fer la falla com es feia abans amb la intenció de desfer-se dels "trastos" que no serveixen, o amb la intenció de fer una crítica social. Una vegada sabem que prefereix l'alumnat, es possarà en pràctica la creació d'una falla, en aquesta sessió es podem coordinar amb el docent de ciències per tal de crear una falla medioambiental. En aquesta última sessió es treballen les quatre cs.


Tot aquest projecte està envoltat d'un aprenentatge significatiu i d'un tema transversal.


Com a informació adicional per a la gent interessada en aquest tema, us deixem dues lectures que tracten sobre les llengües i les competències.


-Guasch, Oriol.(2010). El tractament integrat de les llengües. Ed. Graó.
- Aparici Moreno, Javier i Ureña Barranco, Empar. (2011). Innovación y práctica educativa: experiencias con buenos resultados. Ed. Nau Llibres







lunes, 2 de noviembre de 2015

LA COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA

Benvinguts i benvingudes al nostre blog! 

Aquest blog està creat per a fer partícip a tothom de l'educació dels xiquets i les xiquetes en els temes relacionats amb la competència lingüística i educació literària. A més podreu conèixer les metodologies i les eines que aportarem per a millorar aquest aprenentatge. 

PRIMERA SESSIÓ: Dia 26 d'octubre de 2015
Us proposem unes preguntes: Què penseu que significa la competència lingüística? Com la treballaríeu? 
Ací us presentem una pluja d'idees que pot ser us parega interessant, per a entendre millor el tema tractat. 

- Taller de premsa                
- Comunicació                                         
- Tertúlies dialògiques  
- Biblioteca d'aula/ intercanvi de llibres/ alliberament de llibres                 
- Teatre/ dramatitzacions
- Adaptacions literàries                
- Programa de ràdio                                
- Gramàtica
- Valors                                       
- Guies lectors                                          
- Text lliure
- Correspondència interescolar    
- Imaginació                                             
- Endevinalles
- Clàssics                                     
- Poesia/Haikús                                        
- Refranys/frases fetes
- Enfocament globalitzador          
- Faules/còmics                                        
- Rodari/ Teberosky
- Normatius/lingüístics                
- Projectes                                                 
- Grups de treball
- Competències                            
- Seqüències didàctiques                           
- Unitats didàctiques
- Aprenentatge significatiu          
- TILC                                                    
- Llibre viatger
- TICS                                         
- Interpretació
Per a que pugau entendre millor aquestos conceptes dins de l'aula, us oferim unes imatges d'aula que es pot diferenciar les diverses formes d'aprenentatge, per saber on es poden impartir i on resulta més complicat segons els nostres criteris.
MODELS D'ORGANITZACIÓ DE'AULA

Aquest model ens permet tindre una comunicació més fluida, doncs podem veure'ns tots i totes. Potencia l'aprenentatge cooperatiu, a més a més, l'alumnat pot participar d'una forma més activa.

Aquest model el mestre o la mestra està davant de tots i totes en una posició que no permet la comunicació entre tots i totes, l'alumnat es veu sols l'esquena i no la cara.

Per últim, en aquest model podem observar que també és fàcil la comunicació entre els participants encara que no és tan pròxima com la que treballa per grups.