miércoles, 23 de diciembre de 2015



        CALENDARIS POÈTICS

NOVENA SESSIÓ: Dia 14 de desembre de 2015

1.-Poden ser en forma de posters o de llibres, es poden estructurar a partir de temes.
2.-El text de cada casella es converteix en un joc de llengua pròpia d'un taller de literatura.
3.-En l'actualitat existeixen diferents tipus de metodologies o materials didàctic concrets sobre aquest tipus de propostes.

Per altra banda, dir que els jocs de llengua ens serveixen de gran ajuda per a introduir el text poètic:

1.- Proporcionen un ambient segur
2.-Flexibilitat en el plantejament dels objectius
3.- Jocs de llengua =funcionament de regles de creació + mecanismes de ficció

A més a més,  el calendari el podem utilitzar com a instrument didàctic ja que:

1.- Recursos: mitjans audiovisuals, noves tecnologies, realitats de tota mena, anàlisi i ús del llenguatge publicitari, dramatitzacions..
2.- Propostes d'escriptura creativa i recerca d'activitats que integren les 4 habilitats lingüístiques
de la lectura compartida a la construcció de significat de grup
tècnica de la barreja, com que ningú és igual als companys o companyes amb aquest exercici potenciem les diferències, cadascú té unes habilitats que posa en pràctica en esta activitat, entre tots i totes construïm un significat de grup.
Per a la construcció d'este tipus de calendari tenim unes consignes, com ara, una formula breu que incita a la producció d'un text. Podem fer-ho de diferents maneres:

  • Fer un desafiament d'una lectura.
  • Presentar un poema i omplir buits o ordenar un poema.
  • Construccions estilístiques, és a dir, anagrames o acròstics.
  • Treballar a partir de matrius.
  • Regles de joc, per exemples, paraules maleta, jocs d'equivalència.
  • Creacions lliures, com ara, cal·ligrames, poemes, etc. 

D'esta manera l'equip docent ha d'adoptar diferents rols, hem de convertir-nos en receptors, farem interacció amb preguntes i l'anomenarem didàctica de l'enigmística.
La finalitat d'estes activitats és fer que l'alumnat desenvolupe habilitats de forma d'expressió i creació artística.

Per finalitzar anem a contestar a dues preguntes

Que és un calendari poètic?

És com el seu nom indica, una calendari compost de poesia, posem al calendari els dies de cada mes i en cada dia hi haurà una activitat relacionada amb la poesia. Cada dia del mes correspondrà a un joc de llengua que es pot utilitzar a qualsevol taller de literatura. Podem veure’l com ja hem dit abans, de diferents maneres o bé com un pòster o com un llibre de paret. Els calendaris els trobem dividits per temes, per tant els xiquets i les xiquetes poden observar de manera lúdica i sobre tot molt visual diferents formes de treballar la poesia.

Perquè creus que és interessant treballar-los a primària? 

Nosaltres com a futures docents pensem que és interessant elaborar un calendari poètic ja que la poesia és un gènere primordial en educació infantil i primària que ens permet jugar amb la musicalitat i l'humor, a més que fomenta la imaginació i la sensibilitat.


Per una banda,  la poesia ajuda als xiquets i les xiquetes a fer exercicis de memòria. Per altra banda, augmenta el seu vocabulari i la seua capacitat perceptiva.


Mitjançat el calendari poètic podem anar introduint textos senzills relacionats amb la poesia  i anirem complicant les activitats fins que l'alumnat siga capaç de elaborar les seues pròpies produccions.

En definitiva, és interessant treballar-los a l'aula ja que es proporcionen un ambient segur, a més de donar-nos flexibilitat en els objectius plantejats al currículum, adaptant-se al ritme de l'alumnat.


Ací us deixem un exemple:




1 comentario:

  1. Com veig que no has fet cap citació ni menció als autors de la idea, em dirigisc a les possibles lectores que troben per casualitat aquesta proposta didàctica. Us invite a trobar l'article d'Antoni Navarro i Alfons Muñoz que publicàrema l'editorial Graó sobre "Els calendaris poètics". Gràcies

    ResponderEliminar